ارتودنسی ، یکی از شاخه های دندانپزشکی می باشد که با انجام آن می توان دندان هایی که در موقعیت نامناسب قرار دارند را اصلاح کرده و همچنین به درمان ناهنجاری های فکی پرداخت. بالطبع در صورت قرارگیری دندان ها در جایگاه نامناسب ، رعایت بهداشت دندان و دهان به مراتب دشوار می گردد ؛ از این رو در افرادی که با این مشکل مواجه هستند ، شاهد بروز مشکلات عدیده بهداشتی اعم از بیماری های پریودنتال و خطر ابتلا به پوسیدگی دندان خواهیم بود. به جهت انجام درمان ارتودنسی ، بایستی به بهترین متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. چنانچه به دکتر ثریا یوسف نژاد مراجعه کنید ، ایشان ابتدا معاینات لازم را به انجام رسانده و سپس درمود روند درمانی تصمیم گیری می کند.
البته لازم به ذکر است که اختلال در وضعیت قرارگیری دندان ها ، تنها منجر به بروز مشکلات بهداشتی نشده و می تواند در دراز مدت سبب بروز مشکلات ذیل نیز گردد :
- سردرد
- مشکلات لثه ای
- درد در ناحیه گردن و شانه
- اشکال در جوایدن غذا و بروز اختلالات گوارشی
ضمنا ناگفته نماند که نامرتب بودن دندان ها ، افزون بر مشکلات فوق الذکر موجب دفرمیتی حالت فک شده و در نتیجه بر روی زیبایی چهره اثر سوء خواهد گذاشت.
مزایای درمان ارتودنسی
همانطور که اشاره شد ، به کمک درمان ارتودنسـی می توان به اصلاح موقعیت دندان ها پرداخته و هر گونه بی نظمی در دندان ها و نیز ناهنجاری فک را درمان نمود. از مهم ترین مزایای ارتودنسی می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- ارتقاء سلامت دهان و دندان
- بهبود ظاهر فک و دندان
- افزایش طول عمر دندان
توجه داشته باشید که درمان ارتودنسی ، در حوزه اختیارات متخصص ارتودنسی می باشد و برای انجام خدمات ارتودنسی باید به ایشان مراجعه نمایید. دکتر ثریا یوسف نژاد ، بهترین ارتودنتیست بابل و از باتجربه ترین پزشکان در حوزه درمان ارتودنسی در بابل می باشند. شهروندان عزیزی که ساکن شهر بابل هستند می توانند به منظور دریافت بهینه ترین خدمات در این زمینه به مطب دکتر یوسف نژاد مراجعه فرمایند.
نمونه کار ارتودنسی دندان توسط دکتر یوسف نژاد متخصص ارتودنسی بابل
از کجا بفهمیم به درمان ارتودنسی نیاز داریم ؟
تشخیص این مسئله که آیا شما به درمان ارتودنسی احتیاج دارید یا خیر ، صرفا در صلاحیت متخصص ارتودنسی می باشد. به طور کلی ارتودنتیست با بهره وری از ابزارهای تشخیصی – تخصصی و معاینه بالینی بیمار ، بررسی سابقه پزشکی و دندانپزشکی وی و تهیه گرافی های مخصوص تعیین می کند که آیا فرد ملزم به انجام ارتودنسی می باشد یا خیر ؟ در صورتی که فرد ، نیاز به درمان ارتودنسی داشته باشد ، متخصص ارتودنسی برای او طرح درمان را مشخص خواهد کرد.
چه افرادی کاندید درمان ارتودنسی هستند ؟
عموما افرادی که دچار یکی از وضعیت های ذیل هستند ، گزینه مناسبی برای درمان ارتودنسی خواهند بود :
- اوربایت ( Overbite ) : به حالتی اطلاق می شود که دندان های قدامی فک فوقانی بر روی دندان های قدامی فک تحتانی ، هم پوشانی عمودی زیادی داشته باشند.
- آندربایت ( Underbite ) : در این حالت ، دندان های فک پایین نسبت به دندان های فک بالا ، به مراتب در موقعیت جلوتری قرار داشته و در واقع دندان های فک فوقانی بیش از حد طبیعی عقب رفته است.
- کراس بایت ( Crossbite ) : به حالتی اشاره دارد که طی آن ، دندان های فک فوقانی از بُعد عرضی به طور صحیح روی دندان های فک تحتانی قرار نمی گیرند.
- اپن بایت ( Openbite ) : منظور از این اختلال ، حالتی است که دندان های فک بالا و پایین ، در بخش قدامی ، در بخش خلفی یا در کناره ها بر روی یکدیگر مماس نشده و به درستی بر روی هم قرار نگرفته باشند.
- خط میانی در موقعیت نادرست ( Misplaced midline ) : در این حالت ، خط میانی دندان های فک بالا با خط میانی دندان های فک تحتانی در یک راستا قرار ندارند.
- فاصله مابین دندان ها ( Spacing ) : در این وضعیت ، شاهد آن هستیم که ما بین دندان ها فضاهای خالی وجود دارد که می تواند به دنبال از دست دادن یک دندان به وجود آمده باشد یا در برخی موارد در اثر رشد ناقص یا حتی عدم رشد یک دندان ایجاد شده باشد.
- شلوغی دندان ها ( Crowding ) : به وضعیتی گفته می شود که در آن ، تعداد زیادی دندان ، یعنی بیش از حد نرمال ، در فک فوقانی یا تحتانی قرار گرفته باشند.
درمان با ارتودنسی
به طور کلی انواع مختلفی از ابزار ارتودنسی ، از جمله ارتودنسی ثابت و متحرک برای مرتب و ردیف کردن دندان ها و هماهنگی نمودن فکین وجود دارد. دستگاه های ارتودنسی ( فارغ از نوع آن ) ، با فشاری که بر روی دندان ها و فکین وارد می آورند ، به تدریج سبب اعمال اصلاحات مورد نظر خواهند شد. انتخاب نوع ارتودنسی بر اساس سن بیمار ، مؤلفه های فیزیولوژیک وی و نیز میزان دفرمیتی دندان های او صورت می پذیرد.
سن مناسب برای انجام ارتودنسی
به طور معمول بر اساس ناهنجاری های دندانی و فکی متفاوت است. درمان برخی از مشکلات فکی از سن ۷ سالگی و برخی دیگر از مشکلات فکی زمان مناسب برای شروع درمان سن ۱۰ تا ۱۲ سالگی می باشد. برای مشکلات دندانی معمولا از ۹ سالگی کودک باید معاینه شود ،ولی زمان مناسب درمان ، اخر مرحله دندان شیری میباشد. بنابراین یکبار در سن ۷ سالگی و بعد در سنین ۹ و ۱۰ سالگی معاینه کودک توسط ارتودنتیست میتواند برای تشخیص مشکلات دندانی- فکی و اقدام برای درمان احتمالی در زمان مناسب بر اساس تشخیص ارتودنتیست، بسیار مهم و در درمان موفق بسیار کمک کننده باشد. بزرگسالان نیز می توانند ارتودنسی انجام دهند اما این احتمال وجود دارد که در کنار ارتودنسی به جراحی نیز نیاز پیدا کنند.
انواع بریس ها در درمان ارتودنسی
ارتودنسی متحرک : در شرایطی که ناهنجاری های دندانی شدت زیادی ندارند ، متخصص ارتودنسی از پلاکهای متحرک استفاده می کنند. بدین معنا که این دستگاه ها قابلیت این را دارند که در طول پروسه در درمانی از روی دندان ها برداشته شوند. ارتودنسی متحرک با فشار ملایمی که به دندان ها وارد می سازد ، آن ها را به سمت محل قرارگیری صحیح خود هدایت می کند.
ارتودنسی ثابت : در برخی افراد مشکلات دندان ها و نامنظمی آن ها به قدری است که نمیتوان به کمک پلاکهای متحرک درمان مناسب را به انجام رساند. پس از بریس های ثابت استفاده می شود. در این نوع از درمان ارتودنسی براکت ها و بندهای متصل به آن برای مدت معین ، به طور کامل به دندان ها می چسبند. یک سیم منعطف نیز تمام براکت ها را به همدیگر اتصال می دهند بدین ترتیت فشار لازم برای حرکت دندان ها بوجود می آید. این را هم بدانید که در طول درمان خود نمی توانید این بریس ها را از دهان تان خارج کنید.
ارتودنسی فانکشنال : اگر ناهنجاری اصلی مربوط به روند رشد فک باشد ، با جای گذاری ارتودنسی فانکشنال می توان در مسیر و نحوه رشد فک تغییر ایجاد کرد. بریس های فانکشنال با تاثیر گذاری بر روی عضلات فک مشکلات ایجاد شده را برطرف می سازد.
ارتودنسی نامرئی : ارتودنسی های نامرئی در حقیقت قالب های شفاف پلاستیکی هستند که ناهنجاری های دندان ها را برطرف می سازند. این قالب ها برای هر فرد با توجه به مشکلات او ساخته می شوند و پس از قرارگیری بر روی دندان ها ، در معرض دید قرار نمی گیرند. بسیاری از بزرگسالان که تمایل ندارند براکت های ارتودنسی بر روی دندان هایشان مشخص باشند از داوطلب های این نوع ارتودنسی هستند.
مراقبت از دندان ها بعد از درمان ارتودنسی
- تا زمانی که براکت های ارتودنسی بر روی دندان هایتان قرار دارند باید از بریس ها و دندان هایتان به خوبی مراقبت کنید.
- روزانه باید با دقت دندان ها و فضای میان آن ها را با مسواک یا نخ دندان تمیز کنید. بریس ها بسیار حساس هستند بنابراین هنگام تمیز کردن آن ها احتیاط کنید. متخصص ارتودنسی با توجه به نوع بریس قرار گرفته ، روند تمیز کردن آن را نیز به شما آموزش می دهد.
- ترجیحاً در این مدت مصرف نوشیدنی های حاوی شکر و نوشیدنی های بسیار سرد و یخی را محدود کنید.
- حتما پیش از خواب دندان هایتان را مسواک بزنید. استفاده از دهانشویه فلوراید، یک روز در میان نیز می تواند مفید باشد. متخصص ارتودنسی پیشنهاد می کند که از خمیر دندان های فلوراید استفاده کنید.
هزینه درمان ارتودنسی
هزینه درمان با ارتودنسی ، به مولفه های متعددی وابسته بوده و می تواند در هر فردی متفاوت باشد. برای اطلاع دقیق از هزینه قطعی ارتودنسی ، باید به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید.
سلام
من ۲۰ ساله هستم
فقط دندون هام مخصوصا دوتای جلو از هم فاصله دارن
میشه از ثابت استفاده کنم
سلام. بعد معاینه دندان و اکلوژن در مورد نوع درمان به شما توضیح داده میشود.
سلام در طول درمان ارتودنسی سیگار کشیدن مشکلی ایجاد می کنه ؟
کلا سیگار کشیدن برای سلامت لثه و دندان ضرر دارد. چه با درمان ارتودنسی،چه بدون درمان ارتودنسی.